Skip to main content

ASSAM HISTORY MCQ OF AHOM KINGDOM - HISTORY OF AHOMS, AHOM DYNASTY QUIZ-State Govt. Exams and APSC Prelims

HISTORY OF ASSAM-THE AHOM KINGDOM

Part 1






1. The Ahoms ruled in Assam for almost?




ANSWER= 600

 

2. By which name Ahoms used to call Assam?





ANSWER= Mungdunsukham

 

3. What is the meaning of Mungdunsukham?





ANSWER= Country full of golden gardens

 

4. Who was the founder of Ahom dynasty?





ANSWER= Chaolung Sukapha

 

5. When did Ahoms came to Assam?





ANSWER= 1228

 

6. In which year Sukapha established Ahom kingdom in Charaideo?





ANSWER= 1253

 

7. Sukapha, the founder of Ahom kingdom died in?





ANSWER= 1268

 

8. During Sukapha^s administration, he appointed two great officers, known as?





ANSWER= Both A and B

 

9. Who succeeded the throne after the death of the great Sukapha?





ANSWER= Suteupha

 

10. After Sukapha,his son Suteupha ruled for 13 years and died in?





ANSWER= 1281




Click here  -  For Part 2
Click here  -  For Part 3
Click here  -  For Part 4

Comments

Popular posts from this blog

INDIAN HISTORY GK MCQ/MUGHAL HISTORY ONE LINER MCQ/MEDIEVAL INDIA MCQ

MUGHAL HISTORY MCQ ANSWERS ARE HIGHLIGHTED BY GREEN COLOUR  Q1. BETWEEN WHICH TWO RULERS WAS THE FIRST BATTLE OF PANIPAT FOUGHT? AKBAR AND BAHLOL LODI BABUR AND IBRAHIM LODI BAIRAM KHAN AND SIKANDAR LODI NONE OF THE ABOVE Q2. WHERE DID BABUR DIE? AGRA KABUL LAHORE DELHI Q3. WHO IS THE AUTHOR OF THE AIN-I-AKBARI? ABDUS SAMAD BAIRAM KHAN ABUL FAZL NONE OF THE ABOVE Q4. REVENUE SYSTEM DURING THE REIGN OF AKBAR WAS IN THE HANDS OF? TODARMAL MAN SINGH BIRBAL BAIRAM KHAN Q5. MUGHAL PAINTING FLOURISHED DURING THE REIGN OF? AKBAR SAHJAHAN JAHANGIR AURANGJEB Q6. BETWEEN WHOM WAS THE BATTLE OF CHAUSA FOUGHT? AKBAR AND RANA PRATAP HUMAYUN AND SHER KHAN JAHANGIR AND RANA AMAR SINGH NONE OF THE ABOVE Q7. THE MOTI MASJID IN AGRA WAS BUILT DURING THE REIGN OF? HUMAYUN AURANGZEB SHAHJAHAN SHAH ALAM II Q8. WHO AMONG THE FOLLOWING WAS ILLITERATE? AKBAR JAHANGIR SHAHJAHAN AURANGZEB Q9. TULSIDAS COMPOSED THE RAMCHARITAMANASA, DURING THE REIGN OF? BABUR AKBAR BAHADUR SHAH ZAFAR AURANGZEB Q10. THE MUGHA...

Important GK for APSC Prelims / Indian history, polity

 1. Gadgil Committee Report and Kasturirangan Committee Report are related to ? A. Constitutional reforms B. Protection of western ghats C. Education System D. None of the above 2. The First Round Table Conference was held in London in ? A. December 1930 B. January 1930 C. November 1930 D. January 1931 3. The Governor of a state is an integral part of the ? A. State Cabinet B. Parliament C. State Legislature D. State Public Service Commission 4. The National Food Security Act was passed in which of the following years ? A. 2013 B. 2011 C. 2015 D. 2014 5. In India, inflation is measured on the basis of ? A. Consumer Price Index B. Wholesale Price Index C. Human Development Index D. All of the above 6. Bermuda triangle is located in ? A. Gulf of Mexico B. Pacific Ocean C. Caribbean Sea D. Persian Gulf 7. The third most abundant gas in the atmosphere is ? A. Nitrogen B. Carbon dioxide C. Argon D. Oxygen 8. Ahmedabad city is situated around the river ? A. Ganga B. Yamuna C. Sabarmati D...